maanantai 1. elokuuta 2011

Palapeliä

Viimeistelin ja täydensin alkukesällä kahta tieteellistä artikkeliani. Toinen lähti referee-kierrokselle ja yritin laatia tekstini niin tarkaksi kuin mahdollista. Toinen taas tuli takaisin refereen hyväksynnän ja kommenttien kera, ja tein tekstiin pyydetyt muutokset (ks. Peltoniemi 2011).

Molempien artikkeleiden kirjoittaminen ja täydentäminen tuntui jossain määrin palapelin kokoamiselta: puuttuvien palojen etsimiseltä ja tarkistamiselta. Sitähän kirjoittaminen ja erityisesti tieteellinen kirjoittaminen juuri on: etsimistä, täydentämistä, muokkausta ja muotoilua. Mahdollisimman yksinkertaista ja täsmällistä ilmaisua.


Myös tervehtymisen ja toipumisen suhteen tilanne tuntuu välillä palapelin kokoamiselta: puuttuvien palojen etsimiseltä ja löydettyjen tarkistamiselta. Silti huomaan ajattelevani, että minullahan pitäisi jo olla kaikki palat: Lepo. Liikunta. Ravitsemus. - Missä on vika, kun yhtälö ei nyt tunnukaan toimivan? Olenko laiminlyönyt jonkin osa-alueen liian kauan, ja ongelma on siinä? Miksi palat eivät millään tunnu sopivan paikoilleen? Puuttuuko kuitenkin jotain?

Mietin ja aikain päästä huomaan lisää paloja. En vain ole nähnyt niitä. Kehon kuuntelu. Kivun kuuntelu. - Niin, nimenomaan kuuntelu, rentona oleminen, ei oma yrittäminen. Heti kun alan yrittää, lakkaan kuulemasta. Erityisesti kivun kuuntelu on vaikeaa, mutta ehkä opin vielä olemaan yrittämättä, hetki hetkeltä...

Sitten näen jo jotain muutakin: ei määrä, vaan se laatu. Ei määrä levossa, liikunnassa, eikä ravitsemuksessa. Ainoastaan riittävästi ja riittävän laatuisena. Siinäpä opettelemista, ja samassa oivallan yhden palan: ei niin, että minulla on keho, epäkuntoinen sellainen, vaan minä olen kehoni...

Ei, tämä ei kyllä ole yksinkertaista, kaikkea muuta! Onneksi näiden lisäksi on ainakin vielä yksi pala. Ystävät. Yksin tähän ei tarvitse pystyä.


Viitteet

Peltoniemi, P. (2012). Die Makro- und Mikrostruktur des Werkes Wörterbuch der Zoologie anhand einiger Rezensionen. Teoksessa:  Hyvärinen, Irma & Jarmo Korhonen (toim.). Finnische Beiträge zur Germanistik. Frankfurt am Main: Peter Lang, 10 s.

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Perälä, S. (2011). Kehon kuuntelun opas. 2.painos. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Julkaistu 01.08.2011, päivitetty (linkkejä lisätty) 10.11.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti