tiistai 30. elokuuta 2011

Tutkimuksen ohjaajan tuki

Sain kesäloman päätteeksi noin viikko sitten postista painotuoreen kirjan. Se oli hienoa! Erityisesti se ilahdutti, koska teoksen kansien välistä löytyy myös kirjoittamaani tekstiä (Peltoniemi 2011).

Kyseessä on tällä kertaa kansainvälinen, saksankielinen konferenssijulkaisu (Bonner & Reuter 2011). Pidin esitelmän artikkelini aiheesta, tieteellisten käsitteiden horjuvuudesta, Suomen germanistipäivillä Tampereella pian kaksi vuotta sitten. Artikkelin deadlinen jälkeen tarkistin ja täydensin tekstiäni, samoin kuin biobibliografisia tietojani. Niillä tarkoitetaan opintoihin ja tärkeimpiin tieteellisiin julkaisuihin liittyviä tietoja kirjoittajasta.

Tieteellisten tekstien julkaisuprosessi kaikkineen etenee siis melko hitaasti. Se vaatii paitsi kärsivällisyyttä, myös uskoa siihen, että artikkeli tai opinnäyte tosiaan edistyy ja tulee myös valmiiksi. Erittäin tärkeäksi kirjoituspulmien, tutkimuksen rönsyjen ja umpikujien kohdatessa muodostuukin työn ohjaajan tuki.


Kun elämä vie, tutkimus ei aina muutenkaan etene suunnitellulla tavalla tai suunnitellussa aikataulussa. Voi varmaan sanoa, että tutkimus edistyy harvoin, jos koskaan, aivan etukäteiskaavailujen mukaan. Onneksi samoin kuin voin turvautua ystävien tukeen ja apuun erilaisten elämään kuuluvien ongelmien ja murheiden kohdatessa, voin luottaa tutkimuksen teon hidastuessa tai pysähtyessä ohjaajieni tukeen ja asiantuntemukseen.

Itselläni on ollut onni saada kannustavat ohjaajat. Heidän rohkaisevat sanansa ja tsemppauksensa ovat merkinneet vuosien mittaan uskomattoman paljon. Ilman heitä olisin tuskin tässäkään!

On olemassa ohjaajia ja Ohjaajia, elämää suurempia ihmisiä. Heistä kannattaa pitää kiinni.


Viitteet

Bonner, Withold & Reuter, Ewald. (2011). Umbrüche in der Germanistik : Ausgewählte Beiträge der Finnischen Germanistentagung 2009. Frankfurt am Main: Peter Lang Verlag. (Finnische Beiträge zur Germanistik 26).

Peltoniemi, Päivi (2011). Zur Vagheit der wissenschaftlichen Begriffe - Am Beispiel einiger zentraler Begriffe der Systematik und Taxonomie. Julkaisussa: Bonner, W./Reuter, E. (Hrsg.). Umbrüche in der Germanistik. Ausgewählte Beiträge der finnischen Germanistentagung 2009. Frankfurt am Main: Peter Lang, 139-149. (Finnische Beiträge zur Germanistik. Hyvärinen, I./Korhonen, J. (Hrsg.).)

© P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti