keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Kevät alkaa - öistä

Kevät on selvästi alkanut. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan se on maksan aikaa. Talvella ihminen nukkuu keskimäärin vain muutaman minuutin pidemmästi kuin kesällä. Jotkut kuitenkin huomaavat valon määrän lisääntymisen keväällä lisääntyvänä heräilynä tai nukahtamisvaikeuksina.

Aiheeseen liittyvä artikkeli löytyy uusimmasta Yhteishyvä-lehdestä (Kylvén 2014). Jutun mukaan noin kolmannes työikäisistä suomalaisista kärsii univaikeuksista: ongelmia on nukahtamisen, heräilyn tai liian lyhyeksi jäävän unen kanssa. Kroonisista uniongelmista kärsivälle on turha puhua huoneen viilentämisestä tai muista kevyistä keinoista helpottaa unettomuutta.

Artikkeli sisältää paljon tietoa unihäiriöiden luokittelusta ja määrästä Suomessa sekä unettomuuden vaikutuksista terveyteen. Se perustuu lehden lukijoilleen marras-joulukuussa 2013 tekemään unikyselyyn. (Kylvén 2014.) Jäin kuitenkin kaipaamaan konkreettisia neuvoja unettomuudesta kärsiville, muutakin kuin psykologisten syiden pohtimista, esimerkiksi ruoka-aineita, joilla voi vaikuttaa tilanteeseen.

Kymmenkunta vuotta sitten keskussairaalassa synnyttäneille äideille työnnettiin rutiinina käteen nukahtamislääke - ensimmäisenä iltana vauvan saamisen jälkeen, kysymättä oliko sille tarvetta. Äiti ja vauva olisivat voineet muutenkin päästä höyhensaarille. Vuosien mittaan olen oppinut tietämään tarkasti kevyen unen ja syvän unen vaiheet ja käyttämään sitä hyödyksi heräämisen ajoittamisessa oikein.

Jos lääkärin vastaanotolla ja apteekeissa uni- ja nukahtamislääkkeistä ollaankin päästy jo melatoniinin suosittelemiseen (Kylvén 2014), on se tietysti alku, mutta ei kuitenkaan mikään todellinen ratkaisu ongelmiin. Elimistön mekanismeja mukailevan melatoniininkin käytössä on omat riskinsä - kehon pitäisi toimia oikein ja tuottaa sitä itse.

Höyhen. Kuva: P. Peltoniemi.

Biohakkerit listaavat käsikirjassaan ja tammikuun alun webinaarissaan monenlaisia helpotusta uniongelmiin tuovia menetelmiä, laitteita ja ruoka-aineita (Arina, Sovijärvi & Halmetoja 2014). Muistan joskus saaneeni yllätyslahjaksi rentoutuslevyn: luonnonääniä ja mieltä rauhoittavaa klassista musiikkia. Se oli mukava lahja. Teknisten välineiden käyttäminen terveyden edistämiseen varmasti yleistyy tulevaisuudessa, mutta uneen pääsemiseksi voi tehdä muutakin.

Kaiken a ja o on rentoutuminen. Se tarkoittaa kehon rentouttamista ja tukemista ravitsemuksenkin kautta. Jos HPA-akseli aivolisäkkeestä lisämunuaisiin ei toimi oikein, uni-valve-rytmi häiriintyy ja luvassa on stressiä - sekä uniongelmia (ks. myös Viitakangas 2011). Unettomuuteen vaikuttavat siten myös lisämunuaiset. Nykyajan elämä kiireineen ja vaatimuksineen ei ainakaan helpota ihmisten kokemaa stressiä ja lisämunuaisten tilannetta. Tästä puhutaan myös biohakkerien helmikuun alun webinaarissa (Arina, Sovijärvi & Halmetoja 2014).

Puhdas veri -kirjan 3. painosta on täydennetty myös ravitsemuksellisesta näkökulmasta: sinne on lisätty muun muassa lisämunuaista hoitavia ja rentouttavia ruoka-aineita (Vapa, Peltoniemi & Vapa 2013). Näitä ovat stressihormonien tuotantoa normalisoivat ns. adaptogeeniset kasvit, esimerkiksi ruusujuuri, neidonhiuspuu ja ashwagandha.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan oloa voi helpottaa keväällä myös hoitamalla maksaa. Sitä vahvistaa Lohtajan (2013) kirjassa mainittu kevyt kasvisvoittoinen ruokavalio, erityisesti parsa, parsakaali, pinaatti ja lehtikaali, samoin kuin meloni, kurpitsansiemenet, vihreät linssit ja pistaasipähkinät. Toivottavasti ne auttavat osaltaan pehmeään uneen pääsemisessä.


Viitteet

Arina, T., Sovijärvi, O. & Halmetoja, J. (2014). Biohakkerin käsikirja. Saatavilla: http://biohakkerit.fi/.

Kylvén, A. (2014). Takana taas uneton yö. Yhteishyvä maaliskuu 2014, 14-20.

Lohtaja, K. (2013). 9 Ki -Astrologia eli Yhdeksän Tähden Astrologia. Kurikka: Valmiixi.

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Vapa, M. (2013). Puhdas veri - terveyden perusta. 3. painos. Kurikka: Valmiixi.

Viitakangas, J. (2011). Stressi tappaa. Saatavilla: http://www.raikasweb.com/stressi-tappaa.

 © P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti