lauantai 26. toukokuuta 2012

Vihreää voimaa

Viileästä alkukeväästä huolimatta luonto päätti lopultakin herätä kesään: linnut pesivät ja siellä, missä pari kolme viikkoa sitten maa vielä nukkui, kasvaa nyt vihreä kohisten.

Pidimme kuluneen viikon aikana verianalyysipäiviä pohjalaisissa eko-, luomu- ja luontaistuotekaupoissa. Keskustelimme viikon mittaan monen kanssa merisuolavedestä ja savivedestä. Erityistä pohdintaa tuntuivat aiheuttavan viherjuomat.

Viherjuoma puhdistaa tehokkaasti verta. Se auttaa elävän veren analyysissa näkyvään lymfajärjestelmän eli imusuoniston kuormitukseen. Viherjuoma korjaa myös kuivaveren analyysissa näkyvää magnesiumin puutosta - mikä on suomalaisilla hyvin yleistä.

Verianalyysipäiviä edeltävällä viikolla hain lautaselle kevään ensimmäiset nokkoset ja voikukat. Nokkosta aloin käyttää ruuanvalmistuksessa viime kesänä. Se on valtavan herkullista: nokkosohukaiset päihittävät mennen tullen kaikki muut ohukaisversiot!

Nokkosessa on paljon C-vitamiinia ja kivennäisaineita sekä klorofyllia eli lehtivihreää. Sitä on helppo käyttää myös teenä. Nokkostee vahvistaa verta ja puhdistaa munuaisia, samoin kuin esimerkiksi persilja- ja peltokorteteet. Tänä vuonna täytyy kuitenkin pitää varansa ja leikata pikkunokkosten latvat niin usein, että niistä riittää kunnolla pakastettavaksi asti.

Voikukka. Kuva: P. Peltoniemi.

Myös voikukan lehtiä kokeilin tavallisen lehtisalaatin sijasta ensimmäisen kerran viime kesänä. Silloin niistä tuli mieleen lähinnä lemmikkikanini, jotka rakastivat voikukkia yli kaiken, mutta eläimet ovatkin viisaita! Jos ne pitävät voikukista, ehkä meidän ihmistenkin pitäisi.

Voikukalla on monenlaisia terveysvaikutuksia: Siinä on runsaasti A- ja C-vitamiineja. Se myös edistää ruuansulatusta lisäämällä sapen eritystä ja sitä kautta rasvojen sulamista. Lisäksi voikukka auttaa alentamaan veren sokeria. Uudet pienet voikukan lehdet maistuvat sitä paitsi paljon paremmilta kuin markettien salaatit.

Viherjauheiden ohella kannattaakin käyttää mahdollisimman monipuolisesti hyväksi luonnon antimia: nokkosta, voikukkaa, maitohorsmaa. Koivunlehdetkin alkavat olla sopivia syötäviksi. Ja kohta on myös kuusenkerkkien aika - luonto kasvaa meille valtavasti vihreää voimaa!


Viite

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Vapa, M. (2013). Puhdas veri - terveyden perusta. 3. painos. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Julkaistu 26.05.2012, päivitetty 24.06.2014.