perjantai 4. toukokuuta 2012

Kuka minä olen?

Uusimmassa Minä Olen -lehdessä on haastateltu verimikroskopisti ja huippusuunnistaja Mikko Vapaa (Aho 2012). Artikkelissa Mikko kertoo, kuinka hän lähti etsimään syitä sille, miksi ranteita särki ja poskia jomotti erityisesti pitkien suunnistusmatkojen jälkeen.

Mikko luki, mietti ja kokeili. Selvisi, että hänen kehonsa oli hapan - kovan harjoittelun seurauksena siitä puuttui hivenaineita. Kipu oli seurausta hapoista, mutta syömällä emäksistä ruokaa hapot oli mahdollista neutraloida ja kivut poistaa.

Kehon oireillessa yksi jos toinenkin joutuu miettimään, kuka minä oikein olen. Mistä epämääräiset oireet, kuten väsymys, masennus tai rytmihäiriöt johtuvat? Ja millä korjata tilanne?


Tärkeiksi toipumisessa muodostuvat muun muassa liikunta ja luonnonmukainen ravinto. Elimistö tarvitsee myös happoa tuottavia ruoka-aineita, mutta ruokavalion tulisi koostua pääasiassa elimistöä emäksöivistä aineista. Näitä ovat muun muassa kasvikset ja luonnossa vapaana kasvaneet kalat. Kunnon ruoka-aineiden lisäksi kunniaan nousevat merisuola, savi ja vihreät juomat.

Liikunnan ja ravinnon lisäksi tärkeää on myös huolehtia riittävästä levosta. Miten helppoa se onkaan välillä sivuuttaa töitä tehdessä ja urheillessa!

Hyvänä tukena oman terveydentilan seurannassa toimii myös verianalyysi. Elävän veren ja kuivaveren analyysilla voi selvittää aineenvaihdunnan ja immuunijärjestelmän toimintaa sekä nähdä merkkejä sisäelinten kuormituksesta ja vitamiinien tai hivenaineiden puutoksista.

Verianalyysista löytyy paljon tietoa kirjastamme Puhdas veri - terveyden perusta (2013). Kirja on saatavilla kauttamme ja jälleenmyyjiltä ympäri maan.


Viitteet

Aho, Kaija (2012). Nuorikin keho voi olla hapan ja kipeä - Veri puhtaaksi suolalla, savella ja viherjuomalla. Julkaisussa: Minä Olen 2/2012, 30-35.

Bourgeois, Pierre (1995). Savihoidot - luonnollinen vaihtoehto. Espoo: Biokustannus.

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Vapa, M. (2013). Puhdas veri - terveyden perusta. 3. painos. Kurikka: Valmiixi.

Julkaistu 04.05.2012, päivitetty (linkkejä lisätty) 24.06.2014.