keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Nöyryyttä kuulla

Viime postauksesta on vierähtänyt jo lähes kuukausi. Olisi ollut paljonkin kirjoittamista, monta aihetta jota pohtia.

On kuitenkin ollut pakko pysähtyä kuulemaan. Tärkeä ihminen meni pois, eikä ole tuntunut oikealta kirjoittaa, kun kuuleminen on ollut niin kesken. Avoimia kysymyksiä on vieläkin paljon. Tuskin olen ymmärtänyt murto-osaa enempää, mutta toivon, että edes sen.


Pidimme viime viikolla terveyspäivän Ilmajoella luontaistuote- ja lahjakauppa Kaunosopissa. Ajat täyttyivät lyhyestä ennakkotiedotuksesta huolimatta nopeasti.

Oli mukava tavata terveytensä hoitamisesta kiinnostuneita ihmisiä. Suurin osa oli uusia, mutta niin tutun tuntuisia! Kävimme monta mielenkiintoista keskustelua. Puheeksi tuli aknenhoito, terveellisemmät ravitsemusvalinnat ja eläintenkin hoito. Puhuimme merisuolasta, savesta ja D-vitamiinista saantisuosituksineen.

Olisi helppo antaa yksiselitteinen neuvo vaivaan kuin vaivaan, mutta tyhjentävää vastausta ei ole. On vain perusasioita ja jonkinlaisia suuntaviivoja - käytännön toteutus ja ohjeiden toimivuus jää jokaiselle itselleen. Jokaisen lähtötilanne on kuitenkin hieman erilainen, jollain on vakavia sairauksia, jollain lääkitystä, jollain taas onnekseen ei kumpiakaan näistä; joku harrastaa liian rankkaa liikuntaa, joku toinen taas liikkuu liian vähän.

Merisuola- ja saviveden sekä viherjuoman juominen on kohtuullisen helppo toteuttaa arjessa. Merisuolan ja saven voi sekoittaa samaan vesimäärään. Merisuolasavivesi kannattaa juoda iltaa kohden, koska se rauhoittaa. Viherjuoma taas virkistää, joten sen juominen sopii usein aamupäiväpainotteisesti. Ei ole kuitenkaan yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Itse teen juuri päinvastoin, koska se ainakin vielä tuntuu paremmalta.

- Määränä voi pitää sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä, kuulin Mikon sanovan. Häneltä oli tiedusteltu suolan ja saven määrää. Toisella puoli teelusikkaa merisuolaa päivässä voi tuntua paljolta, toinen taas tarvitsee teelusikallisen. Siksi emme anna kirjassakaan mitään ehdottomia määriä.

Nöyryyttä, nöyryyttä kuulla. Sitä olen oppinut niin oman terveyteni hoitamisessa kuin toisten kysymyksiin vastatessanikin. Jokaisella on oikeus tehdä omat valintansa eri vaihtoehtojen kesken ja löytää sopivat vastaukset, mitä ne sitten ovatkin. En voi pakottaa edes läheisiäni. Voin vain pyydettäessä tarjota sitä tietoa ja kokemusta, joka minulla on ja toivoa, että siitä on apua. Voin kuunnella ja yrittää oikeasti kuulla.


Viitteet

Bourgeois, Pierre (1995). Savihoidot - luonnollinen vaihtoehto. Espoo: Biokustannus.

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Vapa, M. (2013). Puhdas veri - terveyden perusta. 3. painos. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Julkaistu 21.03.2012, päivitetty 24.06.2014.

1 kommentti:

  1. Keskustelimme tiistaina Kauhajoen verianalyysipäivillä useaan otteeseen mm. D-vitamiinista. Tästä postauksesta löytyy linkki kattavaan tietopakettiin aiheesta!

    VastaaPoista