sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Maan suola

Juttelin viikolla Kehon kuuntelun oppaan (2011) kolmannen kirjoittajan, Samuli Perälän kanssa. Hän heitti ajatuksen, jonka haluan jakaa edelleen.

Puhuimme varojen keräämisestä koululaisten luokkaretkiä varten - ajankohtainen aihe varmasti monissa lapsiperheissä. Samuli sanoi, että koululuokat voisivat myydä karamellilaatikoiden ja keksipakettien sijaan ihmisille merisuolaa.

Niinpä! Mikä terveysteko se olisikaan, kun lasten sukulaiset ja naapurit vaihtaisivat paakkuuntumisenestoaineita sisältävät köyhät suolansa oikeaan suolaan! Ja miten kauaskantoista se olisi, kun Suomenmaassa käytetty suola olisi aitoa.

Kauaskantoinen. Kuva: P. Peltoniemi.

Puhdas veri - terveyden perusta -kirjassa (Vapa, Peltoniemi & Vapa 2013) suosittelemme meri- tai vuorisuolaa pöytäsuolan sijaan. Olemme päätyneet käyttämään pääasiassa merisuolaa, mutta myös vuorisuolat tekevät terveydelle hyvää. Tärkeintä on, että lähes yksinomaan natriumkloridia - ja siinä sivussa E-koodeja - sisältävä pöytäsuola ei enää löytäisi tietään pöytään. Tai suolaton ruokavalio olisi historiaa.

Hyvä merisuola on puhdistamatonta, hienoa tai karkeaa, siis hieman harmahtavaa. Hienonnettua merisuolaa on helpompi käyttää ruuanlaitossa, kun taas karkea vaatii vähän tottumusta, jotta se ehtii sulaa ajoissa, eikä ruuasta tule liian suolaista. Karkea merisuola sopii kuitenkin hyvin muun muassa merisuolatun veden valmistukseen, sillä se liukenee veteen muutamassa minuutissa.

Merisuolatun veden juominen on helppo tapa hoitaa terveyttään ja päästä vähitellen eroon esimerkiksi lihaskrampeista tai korkeasta verenpaineesta. Olen itse juonut merisuolavettä nyt noin kolmen vuoden ajan, ja neuvonut merisuolan käytön edelleen monelle. Lämmittää aina valtavasti, kun isoäiti- ja isoisäikäiset ihmiset tulevat kertomaan, kuinka he ovat ohjanneet monet tuttavansa samaan. - Laitetaan hyvä kiertämään!


Viitteet

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Perälä, S. (2011). Kehon kuuntelun opas. 2. painos. Kurikka: Valmiixi. 

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Vapa, M. (2013). Puhdas veri - terveyden perusta. 3. painos. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Julkaistu 06.11.2011, päivitetty 24.06.2014.

1 kommentti:

  1. Hyvä artikkeli hyvästä suolasta ja terveydestä.

    https://www.dailymail.co.uk/health/article-4546722/Salt-won-t-heart-attack-says-scientist.html

    VastaaPoista