keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Voimaa odotus- ja imetysaikaan

Sielunpeili-lehden vuoden ensimmäinen numero sisältää artikkelin verianalyysista odottavan äidin näkökulmasta (Ahola 2012). Artikkelissa verimikroskopisti Mikko Vapa kertoo, että raskausaikana naisen veren koostumus muuttuu. Kuivaveren analyysissa veri voi nimittäin olla tavallista valkoisempaa. Tämä johtuu valkoisista proteiinikasaumista, jotka voivat olla plasmaproteiinien, kuten fibrinogeenien suurempaa määrää. Muut veriarvot saattavat silti olla normaalilla tasolla eli kyse on mahdollisesti kehon korjausprosessista kehon ollessa eräänlaisessa muutos- tai toipumistilassa.

Veren puhdistamiseen ja elimistön tilan kohentamiseen hyviä keinoja ovat merisuola-saviveden ja viherjuomien juonti. Merisuola, savi- ja viherjauheet ovat myös edullisia hankkia, sillä ne ovat hyvin riittoisia. Merisuolan tulee olla puhdistamatonta ja saveksi parhaita vaihtoehtoja on raakasavi eli harmaa montmorilloniittisavi. Viherjuomista saa elinvoimaa. (Bourgeois 1995; Vapa, Peltoniemi & Vapa 2013.)


Odotusaikana kannattaa huolehtia myös riittävästä D-vitamiinin saannista, sillä sen tarve kasvaa raskauden aikana. Lisäksi äidin D-vitamiinitaso pyrkii laskemaan raskauden viimeisessä kolmanneksessa, erityisesti jos se osuu talviaikaan. USA:ssa ja valtaosassa maailmaa raskaana olevilla naisilla onkin D-vitamiininpuutosta: jopa 50 % äideistä ja 65 % heidän vastasyntyneistään kärsii siitä - vaikka useimmat näistä tutkituista äideistä ottivat D-vitamiinilisää ennen synnytystä. (Khalsa 2009.)

Khalsan (2009) mukaan odottava äiti voi tarvita D-vitamiinilisää 100-125 mikrogramma (eli 4000-5000 kansainvälistä yksikköä) päivittäin, jotta hänen D-vitamiinitaso normalisoituu. Imetysaikanakin äiti tarvitsee D-vitamiinia tutkimusten mukaan jopa 100 mikrogrammaa päivässä, mikäli hänen vauvansa on täysimetyksellä. Kirjasta löytyy tietoa D-vitamiinin tarpeesta myös muille: vastasyntyneille, 1-12-vuotiaille ja sitä vanhemmille.


Viitteet

Ahola, Reetta (2012). Luontoa kunnioittaen, itsestä oppien. Julkaisussa: Sielunpeili 1/2012, 72-74.

Bourgeois, Pierre (1995). Savihoidot - luonnollinen vaihtoehto. Espoo: Biokustannus.

Khalsa, Soram (2009). The Vitamin D Revolution. Carlsbad, California: Hay House, Inc. Suomentanut Jussi Yli-Panula.

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Vapa, M. (2013). Puhdas veri - terveyden perusta. 3. painos. Kurikka: Valmiixi.

Julkaistu 28.03.2012, päivitetty 24.06.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti