keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Hyvä Suomi!

Jääkiekon puolivälierien ja pronssiottelun jälkeen on hyvä huutaa: - Hyvä Suomi! Keskiviikon talviurheilupäivä oli muutenkin antoisa, mutta voitto naapurista ja eteneminen välieriin toista naapuria, ja USA:ta, vastaan lämmittää erityisesti mieltä. Kotiin päin on kuitenkin syytä vetää myös muulloin.

Kilpailu kirja-alalla on kovaa. Verkkokaupat käyttävät hyväkseen verotuksen suomia aukkoja: yhä useampi verkkokaupasta tilattu lähetys tulee verorajan takaa, jolloin myyjän ei tarvitse maksaa eteenpäin arvonlisäveroa, esimerkiksi kirjojen ollessa kyseessä, alle 50 euron ostoista. Kun hinnasta jää kymmenen prosenttia tavanomaista enemmän myyjän käteen, se varmasti vaikuttaa muutenkin kuin vain mieltä lämmittämällä.

Osa kirjoista taas painetaan lahden takana edullisempien kustannusten maissa. Yhä enemmän työtä karkaa kauemmaksi, joskus hyvinkin kauas Suomen rajojen ulkopuolelle. Rahti- ja polttoainekuluja puolestaan tulee suhteessa enemmän - ympäristöarvot saattavat jäädä toissijaisiksi.

Olen aina kuunnellut jääkiekkoselostuksia mielelläni. Ymmärrettävä ja pelin kuvioiden tasalla pysyvä selostus vaatii monenlaisia taitoja, mutta erityisesti verbaalista lahjakkuutta. Radioselostajista siihen pystyi pitkään vain Raimo "Höyry" Häyrinen. Viime vuosina olen todennut, että sujuvasanaisia selostajia on onneksi kasvanut lisää - myös he liputtavat Suomen puolesta.

 Tehty Suomessa - Made in Finland. Kuva: P. P.

Verosuunnittelu kiemuroineen on tietenkin lain suoma oikeus, jota yritykset voivat halutessaan käyttää vaikkapa edellä kuvatuilla tavoilla. Arvonlisäveron ja suomalaisen työn suosimisen tarkoituksena on kuitenkin pyörittää tämän yhteiskunnan pyöriä, luoda lisää työtä ja taata toimeentuloa.

Pienkustantamomme seuraava kirja, Vanhainkodista Simunanrannaksi (Kallioniemi, Keskinen, Koskinen & Mäkelä (toim.) 2014), on kymmenes julkaisemamme nimeke, painoksissa mennään vähän laskutavan mukaan kolmannessa- tai neljännessätoista painoksessa. Sivumäärissä puhutaan yhteensä noin 920.000 sivusta vajaassa neljässä vuodessa.

Pyrimme osaltamme pitämään suomalaisen yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Teemme täys- ja palvelukustanteita kirjoittajien käsikirjoituksista ja kuvista. Painatamme kaikki kirjamme Suomessa. Etsimme kullekin kirjalle sopivimman painotalon sen mukaan, onko kyse pehmeä- vai kovakantisesta kirjasta, mustavalko- vai nelivärityöstä, offset- vai digipainoon soveltuvasta julkaisusta. Hankimme kuvia myös suomalaisilta luontokuvaajilta (ks. kannet esim. kirjoissa Lindroos-Annala 2013 ja Pulkkinen 2013).

Kaikki kirjamme ovat siten alusta loppuun täysin suomalaista työtä kirjoittamisesta, kuvituksesta ja kustannustoimituksesta lähtien aina painatukseen ja lähettämiseen asti. Suomalaisen työn lisäksi meille tärkeitä ovat ympäristöarvot: käytämme ympäristö- tai joutsenmerkittyjä materiaaleja ja työtapoja aina kun mahdollista.

Hyvä Suomi! Pidetään koneet edelleenkin käynnissä ja kuviot kunnossa. Toivotaan menestystä myös tuleviin peleihin!


Viitteet

Aho, Kaija (2013). Kirjat ovat kustantaja Päivi Peltoniemelle enemmän kuin kirjoja. Minä Olen 4/2013: 62-65.

Kallioniemi, Marja, Anja Keskinen, Helena Koskinen & Marjatta Mäkelä (toim.) (2014). Vanhainkodista Simunanrannaksi - Muistelua vanhustenhoidon vaiheista Seinäjoella. Kurikka: Valmiixi.

Lindroos-Annala, Pirjo (2013). Tuulelan tupa. Kurikka: Valmiixi. Etukannen kuva: Ismo Nousiainen, takakannen kuva: Petri Ruostetoja.

Pulkkinen, Janne (2013). Mielen seikkailu maassa. Kurikka: Valmiixi. Kansien kuvat: Janne Pulkkinen.

© P. Peltoniemi.

Päivitetty 18.07.2015. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti