torstai 13. syyskuuta 2012

Täydellinen kaikkeus

Ukkonen katkaisi loppukesällä puhelinlinjat ja langattomasta lankapuhelimestani kuului viisi päivää pelkkää avaruuden taustasäteilyä.

Maailmankaikkeus laajenee, tutkitusti, toimivatpa laajakaistayhteydet tai eivät. Kun seurataan toisistaan etääntyvien galaksien jälkiä ajassa taaksepäin, niiden huomataan johtavan samaan paikkaan. Tutkijoiden mukaan tämä selittyy alkuräjähdyksellä: kyse on kohdasta, jossa aikojen alussa tapahtui valtava räjähdys, joka lennätti materiaa joka suuntaan.

Ensimmäinen Atlantin yli kulkevaa tietoliikennettä välittävä satelliitti laukaistiin vuonna 1962, siis vain 50 vuotta sitten. Telstar-satelliitin viestejä vastaanottamaan rakennettiin antenni New Jerseyhin Yhdysvaltoihin. Tähtitieteilijät huomasivat, että antenni vastaanotti kuitenkin myös heikkoa, kaikista suunnista tulevaa taustakohinaa. Teholtaan säteily vastasi mustaa kappaletta, jonka lämpötila on muutaman asteen absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Muiden selitysten poissulkemisen jälkeen oivallettiin, että kyse oli alkuräjähdyksestä peräisin olevasta taustasäteilystä. (Redfern 1998.)

Olisiko se voinut olla jotain muuta? Miksi tyhjän televisiokanavan lumisade ja kohina olisi avaruuden mikroaaltotaustasäteilyä? Miksi se sitä vastaanottaisi? En kuitenkaan keksi mitään muutakaan ehdotusta kohinan syyksi. Perinteisestä johdollisesta lankapuhelimestani ei kuulunut yhtään mitään - ehkä se oli rikki...

Vuonna 1990 avaruuteen laukaistiin taustasäteilyn tutkija, COBE-luotain. Sen tulokset taustasäteilystä vahvistivat aiempaa. Säteilystä tuli esiin myös erittäin pieniä vaihteluja, lämpötilaeroista johtuvaa väreilyä. Erot olivat vain 30 asteen miljoonasosaa, mutta ne osoittivat varhaisen maailmankaikkeuden tiheyden vaihdelleen riittävästi: ensimmäiset tähdet ja galaksit olivat voineet muodostua. (Redfern 1998.)


Avaruus ei kuitenkaan alkuräjähdyksen seurauksena vain laajene, vaan myös venyy, minkä kosmologia on vähitellen selvittänyt. Alkuräjähdyksen kohtaakaan ei sen vuoksi oikeastaan ole enää olemassa.

Lisäksi laajeneminen kiihtyy. Lakasen (2012) mukaan tämä on todiste täydellisen energian puolesta: avaruuden laajeneminen kiihtyvällä vauhdilla edellyttää valtavan, tuntemattoman, niin kutsutun pimeän energian olemassaoloa. Hänen mukaansa energian täytyy olla lähtöisin kaiken kattavasta potentiaalista, jonka supersymmetrian hajoaminen antaa purkautuessaan riittävästi liike-energiaa avaruuden jatkuvasti kiihtyvään laajentumiseen. Kyse on täydellisestä energiasta.

Ehkä avaruuden taustasäteilyn kuunteleminen oli hyödyllinen kokemus, en tiedä. Ainakin tuli tehtyä ja kirjoitettua kaikkea sellaista, mitä en olisi toimivien laajakaistayhteyksien takaa tehnyt. Lakasen kirjan kustannustoimituksen jälkeen myös katson avaruuteen toisin kuin aiemmin - ja sen taustasäteilyä kuunneltuani ehkä vielä hitustakin herkemmin.


Viitteet

Lakanen, Ensio (2012). Harmoninen kaikkeus - HUT, Kaiken teoria. Kurikka: Valmiixi.

Redfern, Martin (1998). Kiehtova avaruus. Helsinki Media.


© P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti