keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Elämä jatkuu

Tunnen Saksaa noin parinkymmenen vuoden ajalta. Päivälleen 40 vuotta sitten se oli kaikkea muuta kuin se Saksa, johon olen tutustunut.

Kirjailija Ata Hautamäki koki Münchenin 40 vuotta sitten omakohtaisesti - hän oli Münchenin olympialaisissa puolisonsa kanssa. "Perillä Münchenissä saimme kokea tavallisen kisajännityksen lisäksi myös todellisempaa jännitystä", Hautamäki kirjoittaa Talo Teiskossa -extroissa. "Minä luulin tietysti Neuvostoliiton hyökänneen, mutta asialla olikin vielä kamalampi armeija. Palestiinalaisterroristit olivat iskeneet yöllä Olympiakylään ja alkaneet tappaa israelilaisia urheilijoita ja valmentajia."

Münchenin tapahtumista lukiessani en olisi halunnutkaan tuntea silloista Saksaa. Muistan kyllä nähneeni ilmoituksia etsintäkuulutetuista, mutta tätä en muista...


Hautamäki jatkaa kuitenkin, kuinka salamurhaajat ja terroristit eivät kyenneet hävittämään ihmisten elämänhalua. Kauheiden tapahtumien keskellä ihmiset pysäyttivät toisiaan kadulla ja jakoivat surun, niin suuri kuin se olikin. Yhdessä. Ystävyys ja hyvä tahto jatkoi kasvuaan. "Kisat jatkuivat. Ja elämä", hän sanoo.

Kaikesta huolimatta elämä jatkuu, nytkin.


Viite

Hautamäki, Ata (2011). Talo Teiskossa -extrat. Saatavilla: http://atahautamaki.fi/?page=taloteiskossa .

© P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti