keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Tulvan tuomaa

En olisi viime viikolla arvannut, että muutaman kilometrin päässä sijaitseva Pitkämön tekoallas nousisi valtakunnan uutisotsikoihin. Torstaina ja perjantaina satoi vettä, oikein kunnolla. Kahdessa päivässä koko kuukauden sademäärä: yli 50 mm. Lauantaiaamulla olin patikoimassa, ja sadekin piti sopivasti taukoa.

Paluumatkalla huomioni kiinnittyi pellolle nousseeseen tulvaveteen ja joutseniin, jotka olivat laskeutuneet ruokailemaan. Vesisade oli alkanut uudelleen, mutta lintuja oli pakko pysähtyä tarkkailemaan.

Joutsenpari. Kuva: P. Peltoniemi.

Pitkämön tekoallas on yksi Suomen korkeimmista maapadoista. Kesäisin käymme uimassa sen rannoilla.Viikonlopun rankkasateiden jatkuessa ja tarkkailuaseman tekniikan pettäessä allas täyttyi yli sille asetettujen rajojen. Kesäisinkin vedenpinta on vaihdellut, mutta nyt se oli todella korkealla.

Lauantai-iltana tekoaltaan patovalliin oli pakko tehdä kaivinkoneella 15-metrinen aukko ja ohjata vesi uomaa pitkin Kauhajokeen. Yöllä vettä alettiin juoksuttaa myös voimalaitoksen tulvaluukun kautta. Altaan pinta alkoikin laskea ja seuraavana päivänä vaara oli tältä osin ohi.

Pitkämön uimaranta 7.10.2012. Kuva: P. Peltoniemi.

Sunnuntaiaamulla kirjaston järjestelmä lähetti ilmoituksen erääntyvästä lainasta: Muumit ja suuri tuhotulva oli syytä palauttaa. Äänikirjaa lainatessa ei ollut tullut mieleenkään, miten ajankohtaiseksi sen teema voisi osoittautua.

Pitkämön altaan alajuoksulla, Kyrönjoen varrella, tilanne oli kaikkea muuta kuin ohi. Jyllinkoski on kevättulvienkin aikaan kunnioitusta herättävä - nyt padon yli ryöppyävät vesimassat saivat sanattomaksi. Näkymä Jyllinkosken sähkövoimalaitosmuseon alueella oli lohduton, tuttu maisema oli kadonnut ja alue täysin veden vallassa.

Kurikan keskustassa kirkkoahteen silta oli suljettu liikenteeltä. Urheilukenttä ui ja kekseliäimmät harrastivat vesihiihtoa. Onneksi ihmisiltä löytyy poikkeustilanteessa muutenkin luovuutta ja selviytymisen taitoa.

Jyllinkosken pato 7.10.2012. Kuva: P. Peltoniemi.

Kartalta katsoen tilanne ei näyttänyt täällä ehkä niin pahalta. Olihan tulva katkaissut teitä ympäri maakuntaa, jättänyt monia taloja saarroksiin, veden allekin, ja peittänyt tuhansia hehtaareita maata, pääasiassa peltoja. Näin kovaa tulvaa ei ole ollut 50 vuoteen.

En ole nähnyt paljoakaan pohdintaa siitä, mistä tulva aiheutui. Matalapaine kovine sateineen jäi pyörimään alueelle neljäksi päiväksi, mikä on hyvin harvaista, mutta mistä tämä oikeastaan johtui?

Jyllinkosken alue 9.10.2012. Kuva: P. Peltoniemi.

Viikon alettua sataa enää tihuuttaen. Sateen lomasta pilkistää aurinko - ja kaiken ylle kaareutuva sateenkaari.

© P. Peltoniemi.

Julkaistu 10.10., päivitetty 15.10.2012.

1 kommentti:

  1. Saksalaisten tämän hetken tunnelmia Grimman kaupungissa Saksin osavaltiossa on helppo ymmärtää: http://yle.fi/uutiset/kaupunki_veden_alla_on_hiljaa/6672705?origin=rss .

    VastaaPoista