torstai 16. huhtikuuta 2015

Retki salaperäiselle Susiluolalle

Luontoretkellä Susivuorelle ja Iso-Kakkoriin oli odottamattomat seuraukset: siitä sai alkunsa seikkailu Karijoen ja Kristiinankaupungin maisemissa eteläisellä Pohjanmaalla (Peltoniemi 2015a).

Susivuoren pohjoisrinteellä Karijoen kunnan omistamalla maalla, Kristiinankaupungin alueella sijaitsee Susiluola. Se on Suomen suurin graniittikalliossa sijaitseva luola, arviolta noin 30-70 metriä pitkä ja 25 metriä leveä. Luola on syntynyt kallioperän vaakarakoon ja on enimmäkseen maa-aineksen täyttämä.

Luola on täyttynyt maakerroksilla jääkausien välisenä aikana, kun merenpinta on ulottunut luolan suuaukon yli, joka on 116,5 metriä nykyisen meren pinnan yläpuolella. Luolaa oltiin tyhjentämässä matkailukohteeksi vuonna 1996, kun sieltä tehtiin ensimmäinen esinelöytö (Museovirasto 2012). Se rauhoitettiin muinaismuistolain perusteella tutkimuksia varten (Susiluola.fi 2015).

Susiluola kätkee sisäänsä aarteen. Kuva: P. Peltoniemi.

Susiluola on koko Pohjois-Euroopan vanhin tunnettu ihmisten asuinpaikka. Se on ajoitettu asuinpaikkana kivikaudelle noin 120 000 vuoden taa tai jopa varhaispaleoliittiselle kaudelle - 250 000 vuoden taakse! Itse Susiluolan iäksi on arvioitu yli 2,6 miljoonaa vuotta (Susiluola.fi 2015).

Susiluola on myös ainoa paikka maapallolla, josta on löydetty merkkejä ihmisen toiminnasta alueella, joka on ollut jääkauden aikana mannerjäätikön peitossa. Viimeisin jääkausi on yleensä hävittänyt kaikki aiempien asutusten jäljet maastosta, mutta Susiluola on säilynyt eräänlaisena taskuna ja on siten erityisen arvokas, myös tutkimukselle. (Susiluola.fi 2015.)

Ei ihme, että retki Susiluolalle sai mielikuvituksen valloilleen! Kirjassa käydään jännittävä seikkailu vuoren uumenissa, Karijoen teillä ja metsissä. Seikkailutarinan pääosassa ovat rosvot ja poliisit, mutta erityisesti etsivät, joiden ansiosta paha saa palkkansa. Eikä vähäisimpänä: myös Susiluolan tulevaisuus turvataan. (Peltoniemi 2015a, 2015b.)


Viitteet

Museovirasto (2012). Susiluolan tutkimukset.

Peltoniemi, Kristian (2015a). II etsivää ja salaperäinen luola. Kurikka: Valmiixi.

Peltoniemi, Päivi (2015b). Susiluolalle, Pohjois-Euroopan vanhimpaan asuinpaikkaan

Susiluola.fi (2015). Susiluola

© P. Peltoniemi.

Päivitetty (linkki lisätty) 02.05.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti