maanantai 16. maaliskuuta 2015

Runokirjamme - runous nyt

Runous. Nyt. -viikkoa vietetään kirjastoissa 16.-22.03.2015 osana Kirjan vuotta.Viikon innoittajana toimii UNESCO:n Maailman runouden päivä 21.03. Osallistumme viikkoon nostamalla esiin runoilijoidemme kirjoja.

Heikki Hemmingin Keeniperimä-runokirjasta ilmestyi uudistettu ja laajennettu 2. painos marraskuun lopussa. Monipuolisen runoilija-kirjailija-taiteilijan haastattelu löytyy Suupohja.fi-portaalista. Runokirjan teemoja ovat kotiseutu, Pohjanmaa, Suomi ja EU sekä sota, matkailu ja luonto. Muita Hemmingin runoja löytyy myös hänen omakustanteestaan Monen kaupungin tuoksuja taskuissa.

Runoilija Fanni-Laura Patasen esikoiskokoelma Palapeliä kokoamassa ilmestyi vuonna 2012. Kirjan teemana on masennuksesta toipuminen, aikuistuminen ja kasvaminen. Esikoisteoksen julkaisemisen jälkeen runoilija on ehtinyt muun muassa sanoittaa räppiä Signmarkin kanssa - kahden räpin sanoitukset löytyvät uusimmasta, kertomuksia sisältävästä Pieniä pisaroita -kirjasta.

Ennen joulua ilmestyi myös Anne Kultin esikoisteos Kerros kerrokselta - runoja ja voimatauluja. Nelivärikuvitettu kirja sisältää 30 kuvaa voimatauluista ja runoista, jotka ovat syntyneet taulujen jälkeen. Kirja kuvaa irtipäästämisen kauneutta, sisäisen kauneuden ja aidon itsen - sydämen, kauneuden, ilon ja puhtaan rakkauden - löytämistä. Seppo Tanhuan tekemä haastattelu Anne Kultista löytyy YouTubesta.


Lisäksi kannattaa tutustua Tytti Rekimiehen herkkään, musteella kuvitettuun Hauras, paljas ja kirkas -runokirjaan, Benjam Pöntisen valokuvilla kuvitettuihin teoksiin Lakeuden taivaan alla ja Rukihisen leivän maa. Edellisessä on Heikki Hemmingin, Aune Kiviojan, Eeva Kontiokarin, Mirja Kuivaniemen, Leena Seppälän ja Jyrki Tuularin runoja ja jälkimmäisessä Aune Kiviojan murrerunoja.

Monipuolinen kirjoittaja, lausuja ja murteen esittäjä Eero Peltoniemi julkaisi 2008 kokoelman Sanajonon kolketta. Se sisältää punnittua ja humoristista, mutta myös hyvin koskettavaa kerrontaa elämästä, runoja ja proosaa. Hänen haastattelunsa löytyy Pietarsaaren Sanomista.

Ystävällisin terveisin
VALMIIXI / Päivi

PS. Kaikkiin tilauksiin lisätään ainoastaan todelliset postituskulut painon mukaan.

Julkaistu 16.03.2015, päivitetty (linkki poistettu) 30.09.2022.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti