maanantai 10. helmikuuta 2014

Ystävän päivä

Kuuntelin viikonloppuna radiota puolella korvalla. Juontaja kertoi ystävänpäivän alla valmistuneesta tutkimuksesta, jonka mukaan yksinäisyys on lisääntynyt, kaikissa ikäluokissa. Tätä ei ehkä tänä teknologian ja viestimien aikakautena odottaisi - toisaalta juuri uusien teknisten laitteiden keksimisen vuoksi yksinäisyyden lisääntyminen on ymmärrettävää.

Olin aiemmin viikolla sosiaalisen median koulutustilaisuudessa. Luennoitsija kävi läpi Facebookit, Instagrammit, LinkedInnit, Pinterestit, Twitterit ja monet muut. Tuli mieleen jonkun muun aiemmin esittämä kysymys: Mitä sosiaalista on sosiaalisessa mediassa?

Tilaisuudesta lähtiessä tuttu yrittäjä kertoi, kuinka urheiluharjoituksien jälkeen joukkueen jäsenillä oli aiemmin tapana vaihtaa keskenään kuulumiset. Nyt kaikilla on kiire näpytellä viestejä älypuhelimilla ja päivittää statusta. - Eikö olisi mukavampaa kommunikoida kasvotusten, jos se vain muuten on mahdollista?

Tietenkin teknologia myös helpottaa kanssakäymistä. Totta kai on mukavaa, kun Facebookissa tai LinkedInnissä on paljon kavereita ja voin laittaa päivitykseni heidän nähtävilleen. Pinterestissä tai Instagramissa voin jakaa kuvia, mikä ettei vaikka luontokuvia.

Yhteistä matkaa. Kuva: P. P.

Vaikka itsekin käytän sosiaalista mediaa, en vaihtaisi kasvokkain näkemistä mihinkään. Ystävän tapaaminen on aina viikon kohokohtia. Vaikka olisi kyse vain lyhyestä kuulumisten vaihtamisesta tai yhteisten työasioiden sopimisesta, pienikin hetki ilahduttaa valtavasti, kun kohtaaminen on aito ja läsnäoleva.

Se on yhteisiä kokemuksia, yhdessä nähtyjä maisemia, pala yhdessä kuljettua matkaa. Se on ystävien päivä, monta kertaa vuodessa.

© P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti