keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Aavistus joulusta, sittenkin

Ei tunnu vielä joululta. Tulisi lunta, ja pakkastakin, edes vähän.

Viime viikkoina ja päivinä ovat puhaltaneet loppuvan syksyn - tai alkavan talven - tuulet, useaan otteeseen. Onneksi niistä on päästy suhteellisen vähällä. Ei ennen ollut tällaisia tuulia vai kultaako aika sittenkin muistot?

Ovatko sääilmiöt todellisuudessa erilaisia kuin ennen? Puhutaan ilmaston lämpenemisestä, tosin myös lämpenemisen pysähtymisestä (Kokkonen 2013). Marraskuu oli silti lämpimin kuukausi ilmastontutkimuksen historiassa eli viimeisten vähän yli 130 vuoden aikana (Lapintie 2013).

Minun lapsuudessani talvella oli aina lunta ja pakkasta, paljon. Ja ainakin jouluna. Kuitenkin tiedän, että ei se niin ollut. Kuusi-seitsemänkymmentälukujen taitteessa on jouluaattona leikattu nurmikkoakin, kun kasvukausi jatkui aina sinne saakka - nyt tuskin sentään leikataan!

Rajuille sääilmiöille ja sään muutoksille haetaan erilaisia syitä ja selityksiä aina meteorologisista filosofisiin saakka. Myös kiinalaisessa ajattelussa luonnonmullistuksille löytyy oma selityksensä, kuten Lohtaja (2013) uudessa kirjassaan esittelee.

Maailmankaikkeus kokonaisuudessaan pyrkii kuitenkin harmoniaan (Lakanen 2012), ja siten myös luonto. Sateen ja myrskyn jälkeen tulee pouta ja tyven.

Kultainen aavistus. Kuva: P. Peltoniemi.

Lunta sataa ja talvi tulee jossain vaiheessa, väistämättä. Tämän päivän kuulas sää auringonpaisteineen näytti jo häivähdyksen talvesta ja päivän pidentymisestä. Lauantaina kun aurinko on eteläisimmillään, on täällä vuoden lyhyin päivä. Sen jälkeen se alkaa pidentyä.

Joulu tulee joka tapauksessa. Siitä tuntuu jo aavistus. Huomisaamun jälkeen avaamatta on enää viisi luukkua.


Viitteet

Kokkonen, Yrjö (2013). Tutkijat pohtivat, miksi ilmaston lämpeneminen näyttää pysähtyneen. Yle Uutiset 23.07.2013.

Lakanen, Ensio (2012). Harmoninen kaikkeus - HUT, Kaiken teoria. Kurikka: Valmiixi.

Lapintie, Lassi (2013). Marraskuu 2013 ilmastotutkimuksen historian lämpimin. Yle Uutiset 18.12.2013.

Lohtaja, Kirsi (2013). 9 Ki -Astrologia eli Yhdeksän Tähden Astrologia. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti