maanantai 20. tammikuuta 2020

Anne Pöyhönen: Sään merkit ympäristössä

Miten ennustetaan säätä luonnon merkeistä? Millaista säätä on luvassa, kun rantametsä humisee, koski kohisee, ilma väreilee, kaiku kuuluu hyvin, hiillos hehkuu, noki palaa, viikatteen terä ruostuu, järven jäät paukkuvat, sadevesi kuplii lammikoissa, savu laskee maahan, puhelinlangat laulaa, kallio kaikuu, sumu laskee, vatsaa närästää, väsyttää, varvasta kutittaa, jäseniä särkee, kahvi höyryää tai suola kovettuu?

Ennen oli tapana huomata muutokset jokapäiväisissä asioissa, ja tietää niistä onko sade tulossa, pakkanen kiristymässä, suojasää alkamassa vai tuleeko poutaa. Miten säätä kuvaavat sanat muuttuivat, kun keksittiin mittarit ilmanpaineelle, lämpötilalle ja kosteudelle? Millainen on kova ilma ja pehmeä ilma? Mistä on saanut alkunsa sana "tulipalopakkanen"?

Miten tehdään seinälle kiinnitettävä säätikku, joka liikkuu ylös/alas sen mukaan mihin suuntaan sää on muuttumassa (kansikuvassa). Näistä kertoo uutuuskirja Sään merkit ympäristössä - vanhan kansan sään tarkkailu ja ennustusneuvot luonnon merkeistä ja kehon tuntemuksista.

Kirjan sääneuvot ovat eri puolilta Suomea, eri murteilla kerrottuna, vuosikymmenten ja jopa vuosisadan takaa. Kirjan lopussa on tilaa kirjoittaa, mikä on oma suosikki-ilma ja miten omalla kylällä on ennustettu säätä.

Klikkaa kuvat suuremmiksi.

Anne Pöyhönen
 on tutkinut kuuperimätietoa jo 20 vuotta ja kirjoittanut myös kirjat Yläkuu ja alakuu - ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä sekä uutena Sään merkit eläinten käyttäytymisessä (2. osa). Tämä kirja on vanhan kansan sään merkeistä kertovan sarjan 1. osa.

Pöyhönen, Anne (2019). Sään merkit ympäristössä (1. osa). Vantaa: Yläkuu-kustannus. 145 s. ISBN 978-952-99624-6-4 (sid., pehmeäkantinen, koko 140x210 mm). Pm-luokka 3.

Tilaukset:
  • 25,00 e/kpl (sis. alv 10 %) + postituskulut 
  • pakettihinta: 49 e/kpl / molemmat Sään merkit -kirjat yhdessä + postituskulut
  • tilaa 
  • toimitus etukäteislaskulla tai postiennakolla
Päivitetty 25.10.2023.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti