maanantai 16. joulukuuta 2019

Pieni, mutta rohkea Vieno Viipperä

Bloggaamiseni ja muukin kirjoittamiseni on ollut viimeiset pari vuotta hidasta pohdiskelua nykytilanteesta Suomessa.

Mitä täällä oikein tapahtuu?

Miten voi olla mahdollista, että turvallinen ja terveellinen elinympäristö muutetaan meluaviksi teollisuusalueiksi, jotka vahingoittavat ihmisten ja eläinten terveyttä? Joiden tiedetään aiheuttavan haittaa niin luonnolle kuin lapsille ja aikuisillekin ja joita silti yhä vain rakennetaan?

Miksi se sallitaan? Miksi yhteiskuntamme ei suojaa jäseniään, ei edes yritä suojata, vaan ummistaa silmänsä aiheuttamiltaan epäkohdilta? Ja pyrkii jopa kiistämään todelliset terveyshaitat?

Vieno Viipperä, Tiny the Turbine. Kuva: P. Peltoniemi.

Käänsin keväällä lastenkirjan Tiny the Turbine suomeksi. Kirja on kirjoitettu Skotlannin kallisarvoisen luonnon puolesta, sen säästämiseksi siltä tuholta, josta Suomenkin luonto on jo joutunut kärsimään.

Kirjan kirjoittaja Lyndsey Ward ja kuvittaja Cartoons by Josh päättivät yhdessä tehdä kirjan, joka selittäisi lapsille, kuinka vahingollisia valtavat teolliset tuulivoimalat ovat ympäristölle ja luonnolle, johon ne rakennetaan sekä maaseudun kaupungeille ja kylille, jotka joutuvat elämään liian lähellä niitä.

Miten katkerasti tämä on tullut koettua viime vuosina! Voimaloiden aiheuttamaa tuhoa ja sen laajuutta ei olisi voinut ikinä etukäteen edes kuvitella.

Tiny the Turbine, Vieno Viipperä, on kirjoitettu siksi, että lapset saisivat totuudenmukaista tietoa maksetun ja lobatun tiedon sijaan. Kirja on ilahduttava kertomus kaikille, aikuisillekin. Tarinan opetuksena on kiusaamisen vastustaminen ja ihmisten rohkaiseminen. Totta puhumalla voi voittaa, vaikka tuntisi itsensä kuinka pieneksi ja yksinäiseksi tahansa.

Olen iloinen, että ryhdyin kääntämään kirjan tarinaa. Se oli todella puhdistava ja vapauttava kokemus kaiken sen vääristelyn jälkeen, jota vuosien mittaan on joutunut näkemään. Kerrankin sai puhua totta siitä, mitä tapahtuu! Ja keksiä tarinan henkilöille osuvat nimet!

Kirjassa Naurulaakson asukkaat Vieno Viipperä, hänen ystävänsä Allu, lammaskoira Rossi ja herra Ohranen käyvät rohkeasti herra Näätämön, sir Siepparin ja Rökittäjän mielivaltaa vastaan. Kyläläiset J-P Toikasta rouva Mikkilään toteavat, että elämä ei voi jatkua sellaisena, miksi se voimaloiden tulon jälkeen on muuttunut.

Tarina on kertomus rohkeudesta. Sillä on tietenkin onnellinen loppu. Yhdessä kyläläiset ovat vahvoja ja saavat rauhan ja onnen palaamaan Naurulaaksoon. Yhdessä.


Viite

Ward, Lyndsey & Cartoons by Josh (2019). Vieno Viipperä - kertomus rohkeudesta. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

16.12.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti