Östlundin kirjan suurinta antia on innostaa kasviksien lisäämiseen omassa ruokavaliossa. Lisäksi kirja kuvaa nitrilosidien, joihin myös laetriili eli B17-vitamiini kuuluu, toimintaa kansantajuisesti. Länsimaissa, joissa syödään nitrilosideja vähiten, esiintyy syöpää eniten. Niiden kansojen parissa, jotka syövät nitrilosideja eniten, syöpä on tuntematon sairaus.
Östlund perustaa näkemyksensä pietarsaarelaisen E. J. Almin löytöihin koskien nitrilosideja. Alm julkaisi suuren osan teksteistään artikkeleina Amerikan mantereella, mutta myös omakustantaisen kirjan ruotsiksi Suomessa vuonna 1973. Östlund vaikuttui Almin kirjoituksista ja käyttää häntä myös yhtenä lähteenä.
Luonnonlääkäri Östlund ja hänen vaimonsa Kerstin sovelsivat oppeja terveyskoti Mistelgårdenissa Ruotsissa 1970-luvun puolivälistä vuoteen 2003 asti opastamalla ihmisiä terveyden hoitamiseen ja kasvisruoan valmistamiseen. Heidän työtään jatkaa nykyäänkin Anette Kozica.
Idätettyjä mung-papuja. Kuva: P. Peltoniemi.
Ravinnosta mieluusti puolet, mutta ainakin osa tulee olla raakaravintoa ja elävää, idätettyä ruokaa. Useat sairaudet johtuvat vatsa- tai suolisto-ongelmista. Terveyskodissa tarkastellaan yksilöllisesti sitä, mitä ruokavaliosta poistetaan tai mitä siihen lisätään.
Kehon oikealle toiminnalle keskeisiä ovat entsyymit, erityisesti haiman tuottama kymotrypsiini. Monet sairaudet ovat puutostauteja, jotka syntyvät tämän entsyymin puuttuessa. Luonnossa kymotrypsiinia korvaa laetriili eli amygdaliini, jota on myöhemmin alettu kutsua B17-vitamiiniksi. Raakaravinnossa sitä on eniten mung-pavun iduissa.
Kirja sisältää kasvisruokaohjeiden lisäksi myös idätysohjeet. Vuoden pimeimmän ajan alkaessa vähitellen taittua kevättä kohti keho alkaa viimeistään pyytää tuoretta elävää ravintoa. Idättämällä sitä on helppo saada.
Itse idättäminen on yksinkertaista. Helpointa on aloittaa isoilla siemenillä tai pavuilla, kuten mung-pavuilla. Ensin ne puhdistetaan poistamalla haljenneet, rikkoutuneet tai tummuneet pavut - eiväthän ne idä. Sitten pavut (1-2 dl) huuhdellaan huolellisesti. Huuhdotut pavut laitetaan likoamaan yön yli leveäsuiseen tölkkiin, jossa on haaleaa vettä. Veden tulee peittää pavut kunnolla. Aamulla vesi kaadetaan pois ja sisältö huuhdotaan.
Tämän jälkeen huuhdotut pavut laitetaan takaisin tölkkiin, joka peitetään muovikelmulla tai sideharsolla, jotta idut eivät kuivu. Itse käytän rei'itettyä leivinpaperia, johon idut eivät takerru kiinni. Kulho asetetaan alassuin kaltevaan asentoon pimeään paikkaan, esimerkiksi kuivauskaappiin. Illalla pavut taas huuhdotaan ja sama toistetaaan toisena ja kolmantena päivänä.
Kun idut ovat alkaneet versoa, ne ovat valmiita syötäviksi tai jauhettaviksi ruuanvalmistukseen. Ruokavalion muuttaminen vähitellen kasvisvoittoisemmaksi ja elävän ravinnon lisääminen ei ole sen vaikeampaa. Jo ruokalusikallinen ituja joka aterialla tekee ololle ihmeitä - antaa keholle mahdollisuuden toimia, niin kuin on tarkoitettu.
Viitteet
Östlund, Josef (2016). Voiko oikea ravinto parantaa syövän ja muita sairauksia? Kurikka: Valmiixi.
Alm, E.J. (1973). Nitrilocid B17 bot för kancer och leukemi. Jakobstad. Författarens 1. upplaga. Suom. Alm, E.J., Nitrilosidit B17, voittoisa ase syöpään, yksinkertaisia luonnonmenetelmiä sydäntulppaan ja verisuonten kalkkeutumiseen (1978). Pietarsaari. Ilmestynyt kirjailijan kustannuksella.
Incoronato, Katja (2017). Lääkäri kasvisruoasta: "Säästöt Suomessa verrattavissa nykyisen hallituksen leikkauslistaan". Uusi Suomi 22.01.2017. Saatavilla: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212863-laakari-kasvisruoasta-saastot-suomessa-verrattavissa-nykyisen-hallituksen
© P. Peltoniemi.
Päivitetty 13.09.2020 toinen lähde.
Incoronato, Katja (2017). Lääkäri kasvisruoasta: "Säästöt Suomessa verrattavissa nykyisen hallituksen leikkauslistaan". Uusi Suomi 22.01.2017. Saatavilla: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/212863-laakari-kasvisruoasta-saastot-suomessa-verrattavissa-nykyisen-hallituksen
© P. Peltoniemi.
Päivitetty 13.09.2020 toinen lähde.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti