Kehon toiminta perustuu laajaan sähköjärjestelmään. Konkreettisia todisteita sähkön olemassaolosta kehossa ovat esimerkiksi EEG ja EKG. Sähköjärjestelmämme ovat elintärkeitä terveydelle, mikä on tunnettu jo tuhansien vuosien ajan. (Craig 2021.)
Energiapiirien monimutkaisen järjestelmän löysivät kiinalaiset noin 5000 vuotta sitten. Energiapiirit eli meridiaanit kulkevat kaikkialla kehossa. Ne muodostavat perustan nykyaikaiselle akupunktuurille, akupainannalle ja monille muillekin parantamistekniikoille. Voidaan sanoa, että EFT onkin sukua akupunktiolle. (Craig 2021.)
EFT eli tunteiden vapautustekniikat perustuu ajatukseen, että kaikkien negatiivisten tunteiden syynä on häiriö kehon energiajärjestelmässä (Craig 2021).
EFT:ssä käytetyn naputtelutekniikan on siis kehittänyt insinööri Gary Craig. Naputtelemalla meridiaanien päätepisteitä voidaan avata nopeasti energiatukokset ja saada aikaan tunteiden ja energioiden vapautuminen, joka johtaa usein syvälliseen fyysiseen ja psyykkiseen paranemiseen. (Craig 2021.) Kyse on yksinkertaisesta ja edullisesta hoitomuodosta, joka toimii myös itsehoitona.
Ilahduin huomatessani, että EFT:n vaikutuksia on tutkittu hoitotieteen pro gradu -työssä (Lopina 2020). Kyse on kirjallisuuskatsauksesta, jonka tutkimusaineisto sisälsi yhteensä 14 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joissa interventio eli terveydentilaan vaikuttava toimenpide noudatti Craigin luoman EFT-käsikirjan kaavaa (Lopina 2020).
Tutkimustulosten mukaan EFT helpottaa negatiivisia tunnetiloja ja tuo apua muun muassa ahdistukseen, masennukseen ja trauman oireisiin sekä erilaisiin pelkoihin. EFT:n vaikutukset stressiin ovat positiiviset ja se laskee niin psyykkisiä kuin fyysisiäkin stressituntemuksia. (Lopina 2020.)
EFT-menetelmä vaikuttaa nopeasti, auttaa pysyvästi ja jopa ennaltaehkäisee posttraumaattisen stressireaktion
syntyä. Lisäksi EFT toimii niin yksittäisten ihmisten hoitamisessa, itsehoitomenetelmänä kuin ryhmämuotoisena interventiona ja se soveltuu hyvin eri ikäisten auttamiseen. (Lopina 2020.)
Menetelmä on myös helppo oppia videoiden, käsikirjan tai kurssien avulla. Craigin sanoin: "Tämä kirja saattaa muuttaa elämäsi." Kysymys kuuluukin, uskaltaudutko muutokseen?
Viitteet
Craig, Gary (2021). EFT - tunteiden vapautustekniikat. Käsikirja. 3. p. Kurikka: Valmiixi.
Lopina, Mari (2020). Tunteiden vapautustekniikan (EFT) vaikutukset: kirjallisuuskatsaus. Pro gradu. Hoitotieteen ja terveyshallintotieteen tutkimusyksikkö. Oulun yliopisto.
© P. Peltoniemi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti