torstai 15. helmikuuta 2018

Kirja-arvostelu: Jukka Liljan yön salaperäinen kehrääjä

Luontokuvaaja Jukka Liljan Kehrääjä - siivet pystyssä -kirja on arvosteltu tuoreimmassa Luontokuva-lehdessä. Arvostelun on kirjoittanut luontokuvaaja-kirjailija Hannu Hautala.

Hautala pitää Kehrääjä-kirjan informatiivisuudesta: se sisältää paljon tietoa tästä yölinnusta ja oikoo myös eräitä vääriä käsityksiä, joita kirjallisuudessa on aiemmin esitetty. Liljan kirjan lukemalla selviää muun muassa kehrääjän tankeiden sukasten tarkoitus samoin kuin sen silmän erikoiset ominaisuudet.

Teoksen antia syventää kuvaajan tiivis yhteistyö rengastajan kanssa. Siten on voitu tutkia ja varmistaa niin kehrääjäparien vuosia kestävä yhteiselo kuin kaksoispesintöjen perhesuhteetkin.

Arvostelu kiittää kirjan monipuolista kuvitusta sekä tasapainoista valaistusta linnun öisen elämän kuvaamisessa. - On hienoa, että suomalainen luontokirjallisuus täydentyy tällaisella yhden eläinlajin perusteellisella selvityksellä. Tästä voi olla ylpeä ihan syystä, Hautala sanoo.

Koko arvostelun sekä Hautalan kokemuksia kehrääjästä voi lukea Suomen Luonnonvalokuvaajien Luontokuva-lehdestä tai alla olevien linkkien kautta.

Kehrääjä-kirja on tilattavissa kautta maan kirja- ja verkkokaupoista, useista paikallisista kirjakaupoista ja kustantajan verkkokaupasta.


Viitteet

Hautala, Hannu (2018). Yön salaperäinenUudet kirjat -palstaLuontokuva 1/2018, 38-39.

Hautala, Hannu (2018). Kohtaamisia yön maagisina hetkinä. Luontokuva 1/2018, 40-41. 

Lilja, Jukka (2017). Kehrääjä - siivet pystyssä. Nightjar - Wings Upright. Kurikka: Valmiixi.

Julkaistu 15.02.2018, päivitetty (linkit) 15.05.2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti