sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Uuden tuntemattoman jäljillä

Uutisvirrassa oli kesällä tieto tutkijoiden olevan uuden, tuntemattoman hiukkasen jäljillä (Pajunen 2016).

Ensio Lakasen (2012) kirjan ilmestymisen jälkeen on tullut seurattua jonkin verran myös tästä aihepiiristä julkaistuja uutisia ja kävinkin hänen kanssaan mielenkiintoisen keskustelun aiheesta.

Hiukkasfysiikan standardimalli kuvaa atomia pienempiä hiukkasia. Se yhdistää alkeishiukkaset sekä niiden vuorovaikutukset: heikon ja vahvan vuorovaikutuksen sekä sähkömagnetismin. Painovoima on poikkeus - sitä ei ole saatu sovitettua standardimalliin. Malli ennusti neljä vuotta sitten löydetyn Higgsin hiukkasen, mutta uusi hiukkanen toisi malliin uusia elementtejä. (Pajunen 2016.)

- HUT-teorian mukaan löytämättömiä informaation välittäjähiukkasia eli iv-hiukkasia voi olla useitakin, Lakanen toteaa. Hiukkasten löytyminen johtaa vähitellen info-energian tunnustamiseen, minkä pitäisi tosin jo nyt olla selvä asia.

- Varsinaisia gravitaatioaaltoja ei tarvita, koska avaruus on täynnä kaikentaajuisia aaltoja, joiden tihentymät synnyttävät hiukkasia ja joilla on tavallaan hetkellinen vetovoima. Koska hiukkasia on paljon ja tietyssä tilavuudessa pitkäänkin sama määrä, syntyy painovoimavaikutus, mikä todetaan pimeänä aineena. Todellisesta aineesta ei kuitenkaan tässä ole kyse.

Mutta Einsteinin käsityshän on, että hiukkasten maailma on eetteritön, siis että hiukkaset koostuvat jostain ja ne ovat ikään kuin tyhjässä?

- Tiede pitää yhä kiinni täydellisestä tyhjästä, johon sattuma alkoi luoda energiaa, joka tiivistyi hiukkasiksi, Lakanen sanoo. Tämä ei sovi rationaalisen tieteen pohjaksi.

- Einstein hylkäsi eetteri-käsitteen, koska sen olisi pitänyt olla jotain sellaista ainetta, joka reagoi selvästi materian kanssa. Higgsin bosonia ja niiden muodostamaa kenttää on sitten istutettu tähän muottiin. Higgsin bosoni ei selitä pimeää ainetta, koska se on vain välittäjähiukkanen, ei itse aiheuttaja. Tarvitaan siis sellainen hiukkanen, joka säteilee Higgsin bosoneita, mutta ei muita välittäjähiukkasia, fotoneja, gluonia tai Z- ja W-bosoneita.

Valo. Kuva: P. Peltoniemi.

- Vaikka selvät näytöt pimeästä aineesta ja pimeästä energiasta ovat olemassa, on tätä vielä vaikeaa tunnustaa. Todennäköisin selitys niille on kaiken kattava media, Lakanen sanoo.

Saa nähdä, meneekö maailmankaikkeuden hiukkasten suhteita määrittelevä malli uusiksi tulevien kuukausien aikana. Niinkin voi käydä, sillä elämme aikoja, jolloin valo voittaa vähitellen pimeyden.

© P. Peltoniemi.


Viitteet

Lakanen, Ensio (2012). Harmoninen kaikkeus - HUT, Kaiken teoria. Kurikka: Valmiixi. 

Pajunen, Ilpo (2016). Cernin tutkijat ovat Higgsin bosoniakin tärkeämmän hiukkasen jäljillä – Suomalaistutkija: "Tämä on vallankumous". Yle 14.06.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti