maanantai 30. joulukuuta 2013

Toisenlainen joulu

Tänä vuonna oli toisenlainen joulu. Ei ollut hankia, korkeita nietoksia tai kylminä paukkuvia pakkasia. Oli Pohjanmaan joulutulvat, tuulinen taivas ja lumeton maa.

Ulkoilu jäi vähemmälle. Tein antaumuksella jouluruokia ja luin. Luin satuja, uutisia ja talteen leikkaamiani lehtijuttuja, luin saamieni kirjojen ja e-kirjojen näytekappaleita.

Oli toisenlainen joulu myös muussa mielessä. Yhdessä silmään sattuneessa uutisessa eräs Simunanrannan, Seinäjoen vanhimman vanhainkodin, asukas muisteli lähes sadan vuoden takaista joulun viettoa. Ennen ei ollut tavaravuoria, yltäkylläisyyttä tai monenlaisia herkkuja. Lasten joulutunnelma syntyi tekemällä itse koristeita, auttamalla äitiä joulusiivouksessa ja menemällä perheen kanssa joulukirkkoon. (Latva-Mantila 2013.)

Uutisjuttu oli mielenkiintoista luettavaa. Simunanrannan vanhainkodista kertova muistelmateos ilmestyy maaliskuulla (Kallioniemi, Keskinen, Koskinen & Mäkelä 2014). Kirja kertoo vanhustenhoidon vaiheista Seinäjoella pääasiassa 1950-luvulta 1990-luvulle. Parinkymmenen muistelijan ja noin kymmenen kirjoittajan teksteissä esiintyvät todellisuus ja muistelu sulassa sovussa. Lukija pääsee kokemaan myös joulumuistoja Simunanrannasta.

Kuusipuu. Kuva: P. Peltoniemi.

Vaikka metsät ja pellot eivät olleet tänä vuonna pukeutuneet valkoisiin, joulun tunnelma löytyi silti. Luonnosta se piti etsiä muulla, totutusta poikkeavalla tavalla. Se löytyi pienistä yksityiskohdista: kuuran kuorruttamista kuusenneulasista, usvaisesta järven pinnasta ja jään kuvioista.

Joskus vähemmän on enemmän.


Viitteet

Kallioniemi, Marja, Anja Keskinen, Helena Koskinen & Marjatta Mäkelä (toim.) (2014). Vanhainkodista Simunanrannaksi - muistelua vanhustenhoidon vaiheista Seinäjoella. Kurikka: Valmiixi.

Latva-Mantila, Pirjo (2013). 100-vuotias Sylvi Mäkelä kertoo: Näin joulua juhlittiin ennen. Ilta-Sanomat 25.12.2013. Saatavilla: http://www.iltasanomat.fi/perhe/art-1288636134815.html .

 © P. Peltoniemi.

Julkaistu 31.12.2013, päivitetty 29.03.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti