perjantai 21. kesäkuuta 2013

Unelmia ja ihan pihkassa - juhannuksena

Alkuvuosi on mennyt useamman käsikirjoituksen parissa. Kirjoista ensimmäisenä ilmestyy Lilja Lindholmin hartauskirja heti heinäkuun alussa. Seuraavat kirjat ovat tulossa loppukesällä. Toivon, että ne ovat kirjoittajilleen pieniä, toteutuneita unelmia.

Kuusi on Ata Hautamäelle (2011) kuin isoisä. Sen suojaavien oksien alta voi löytyä vaikka huuhkajan pesä, mutta toisinaan kannattaa katsoa myös kuusen, tai männynkin, yläoksille.

Kuusesta on myös muuksi: siitä saa ainakin kuusenkerkkiä ja pihkaa. Keväällä silmään sattui uutinen pihkavoiteesta. Uutisen mukaan lääkäri Arno Sipponen kiinnostui pihkavoiteen tehosta niin, että hän päätti tutkia asiaa väitöskirjassaan. Sipposen väitöskirjan mukaan pihkan vaikuttavina aineina on kolme pääryhmää: kumarihappo, hartsihapot ja lignaanit. (Vaarama 2013.)

Pihkavoide tuli vastaan Kädentaitajien kevätmarkkinoilla läheisen kojun myyntipöydällä. Arvelematta ostin sen, ja kahden viikon käytön jälkeen yli puoli vuotta sitkeästi vaivannut ihottuma alkoi parantua. Kannattaa olla ihan pihkassa. Vielä enemmän pihkassa olen kuitenkin pöllöihin.

Kevät ja alkukesä oli täynnä aurinkoa ja mieleenpainuvia hetkiä luonnon helmassa niin tapahtumien järjestäjänä kuin osallistujanakin. Heti kouluvuoden päätyttyä pääsimme yhdelle hauskimmista: pöllöretkelle.

Viirupöllö. Kuva: P. Peltoniemi.

Helmipöllöt ovat pöllöistä hellyttävimpiä ja niin suloisia jo poikasesta asti! Varpuspöllö taas on pieni ja pippurinen, on siinä luonnetta punatulkun kokoisessa linnussa. Mutta ensikohtaaminen viirupöllön kanssa illan jo hämärtyessä - miten vaikuttava ja hieno se onkaan vartioidessaan ylhäällä puun oksilla pesäpönttöään ja puolustaessaan poikasiaan!

Tällä hetkellä, juhannustunnelmissa, olen hyvin kiitollinen teistä, jotka olette mahdollistaneet meille unohtumattomat hetket luonnon helmassa jakamalla aikaanne, kutsumalla mukaan luontoretkille ja lähettämällä linkkejä aiheeseen liittyen. Olette olleet tekemässä meidän unelmiamme todeksi.

Mukavaa ja lämmintä Juhannusta!


Viitteet

Hautamäki, Ata (2011). Talo Teiskossa. Kurikka: Valmiixi.

Lindholm, Lilja (2013). Meidät armoon istuta - hartauskirjoituksia ja seurapuheita. Kurikka: Valmiixi.

Vaarama, Vesa (2013). Pihka parantaa haavat. Yle Lappi.

© P. Peltoniemi.

1 kommentti: