sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Se toteutuu

Vaikka kalenterivuosi ei ole vielä lopussa, ajatukseni ovat tällä hetkellä kuluneissa viime vuosissa. Niiden aikana on tapahtunut paljon, enkä tarkoita vain yritystoimintaa.

- Tehokkaat kolme vuotta, totesi eräs ystäväni jokin aika sitten ja viittasi vuosiin, joina olemme tunteneet toisemme. Tehokkaalla hän tarkoitti tehokasta muutoksen merkityksessä: sen suhteen, miten paljon tänä aikana on tapahtunut ja yhdessäkin koettu.

Reilut kaksi vuotta sitten aloitin kirjoittamisen etsimisestä, lähinnä tutkimuksen teon näkökulmasta. Samalla olen kuitenkin kirjoittanut myös muusta löytämisestä ja aidoista ystävistä: elämästä, jota näihin vuosiin on mahtunut, elämästä, jota ne ovat tuoneet tullessaan. Aiemmanlainen elämä on monessa suhteessa häipynyt.

Polku... Kuva: P. Peltoniemi.

Lapsena hypittiin heinäkasoissa, mitä korkeammalta katto-orren päältä, sen parempi. Ennen hyppyä jännitettiin ja kerättiin rohkeutta, mutta sitten hypättiin!

Myös ystäväni ovat saaneet minut kuluneina kuukausina monta kertaa hyppäämään - ja huomaamaan, että elämä kantaa. Mistä luinkaan itämaisen viisauden ajatuksen: varo lausumasta, se toteutuu! Ne ovat unelmia, joista Hautamäkikin (2011) kirjoittaa. Yhdelle se merkitsee opintojen loppuun saattamista, toiselle käsikirjoituksen julkaisemista ja kolmannelle oman haaveen toteuttamista työn tai harrastuksen kautta.

Huomaan, että näin on alkanut käydä. Useamman kerran olen sanonut ääneen jonkin asian, jota en ole ehtinyt harkita sen tarkemmin - tai oikeammin: useamman kerran olen päästänyt kuuluville sen, mikä intuitiivisesti on tuntunut hyvältä ja oikealta, ja sen jälkeen ääneen lausuttu asia on tapahtunut. Monesti olen ollut ennalta-arvaamattomissa paikoissa, mutta polku - se on löytynyt.


Viite

Hautamäki, Ata (2011). Talo Teiskossa. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti