keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Hetki tukea ja lohtua

Kirjoitin aiemmin selviytymisestä. Elämä tuo väistämättä mukanaan monenlaisia tilanteita, joissa itse kukin tarvitsee tukea, joskus hyvinkin raskaisiin elämänvaiheisiin ja kokemuksiin. Moni kääntää ne kuitenkin voimavaraksi - itselleen ja toisille.

Imetyksen lohtukirja (2013) ilmestyi maanantaina. Kirjassa on kyse on äitien tarinoista siitä, kun kaikki ei mennytkään niin kuin etukäteen olisi kuvitellut. Kyse on tuesta toisille, samankaltaisia pettymyksiä kohdanneille. Kirja on vertaistukea ja lohtua parhaimmillaan.

Samaa vertaistuen antamista oman tarinan jakamisen kautta löytyy myös kirjoista Palapeliä kokoamassa (Patanen 2012), Mielen seikkailu maassa (Pulkkinen 2013) ja Tuulelan tupa (Lindroos-Annala 2013). Näistä kaksi ensimmäistä kertoo sairastumisesta, vakavaan masennukseen tai kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Samalla ne antavat kuitenkin vahvan viestin siitä, että vakavastakin sairaudesta voi toipua.

Jälkimmäinen kirja kuvaa läheisensä menettäneiden tuntoja surussa. Ainoastaan vastaavan itse kokenut voi täysin ymmärtää, miltä syvän surun läpikäyneestä ihmisestä tuntuu.

Hetki lohtua. Kuva: P. Peltoniemi.

Lohtua rankkoihin kokemuksiin tai suureen suruun saa myös runoista. Pyhäinpäivänä Kauhavalla ensi kertaa järjestetty Anna surun koskettaa -runo- ja lauluesitys pysäytti ja kosketti. Eero Peltoniemen täydelle salille esittämät runot sanoittivat sen, mihin omat sanat eivät riittäneet.

Kunpa osaisinkin läheisen tukea tarvitessa pysähtyä hetkeksi ja jäädä rinnalle, oli suru sitten pientä tai suurta. Kunpa osaisin edes kuunnella, vaikka en tietäisi, mitä sanoa. Ehkä pienikin hetki olisi silloin lohduksi.


Viitteet

Anna surun koskettaa (2013). Runo- ja lauluesitys. Ohjaus: Katja Kujala. Lausunta: Eero Peltoniemi. Kulttuurista muistoja -hanke.

Lindroos-Annala, Pirjo (2013). Tuulelan tupa. Kurikka: Valmiixi.

Patanen, Fanni-Laura (2012). Palapeliä kokoamassa - runoja ja kuvia. Kurikka: Valmiixi.

Pikkumäki, Leena, Heini Kettunen & Liisa Ansio (toim.) (2013). Imetyksen lohtukirja - äitien tarinoita ja tukea imetyspettymyksiin. Helsinki: Imetyksen tuki ry. Saatavilla: http://issuu.com/imetyksentuki/docs/lohtukirja_issuu.

Pulkkinen, Janne (2013). Mielen seikkailu maassa. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti