perjantai 18. tammikuuta 2013

Aarniometsän tarinaa

Kävin katsomassa juuri ennen uutta vuotta ensi-iltansa saaneen Metsän tarinan. Elokuvan teemana on nimensä mukaisesti ainutlaatuinen suomalainen metsä ja sen värikäs ja monimuotoinen elämä. Metsän tarina kertoo vanhasta metsästä. Samalla se kertoo entisajan ihmisen maailmankuvasta, uskomuksista ja tavoista (Tirronen 2012).

Metsä merkitsi alunperin reunaa, rajaa. Maailman keskellä sijaitsi maailmanpuu. Se kannatteli taivasta, joten puun hyvinvoinnista oli syytä pitää hyvä huoli. Mikä tapahtui puulle, tapahtui ihmiselle.

Maailmanpuu. Kuva: P. Peltoniemi.

Puut ovat aina lohduttaneet ihmisiä, niitä on halailtu ja kunnioitettu - saati sitten aarniometsän satoja vuosia vanhat puut. Ne ovat vaikuttava elämys ja antavat erityisen syyn kunniottaa metsää.

Taikapolulla, aarniometsässä, entisajan ihmisen maailmankuvaa on helppo ymmärtää. Siellä asuvat karhut ja hirvet, pöllöt ja liito-oravat. Siellä kuuluu palokärjen rummutus ja kuukkelin naukuva vihellys.

Vanhat metsät ovat kuitenkin vähenemässä. Iäkkäiden kuusivaltaisten sekametsien hakkuut voimistuivat selvästi vuosituhannen taitteessa. Liito-oravalle sopivien metsien pinta-ala pienenee. (Pöntinen 2001.)

Metsän tarinan käsikirjoittaja Ville Suhonen halusi tuoda elokuvalla esiin, kuinka harmoninen kokonaisuus on koskematon, hoitamaton vanha metsä. Elokuva tavoittaa hyvin tämän tunnelman, vanhan metsän atmosfäärin. (Rosenqvist 2012.)

Samaa harmonista maailmankuvaa piirtää myös juuri ilmestynyt Harmoninen kaikkeus (Lakanen 2012). Kirjan perusajatuksena on harmonia kaiken, koko maailmankaikkeuden kanssa - kaiken pyrkimys harmoniaan. Siitä on kiinni ihmisen hyvinvointi.

Mikä tapahtuu puulle, tapahtuu vähitellen myös ihmiselle. Metsää on yhä syytä kunnioittaa.


Viitteet

Lakanen, Ensio (2012). Harmoninen kaikkeus - HUT, Kaiken teoria. Kurikka: Valmiixi.

Metsän tarina (2012). Elokuva, tuottaja: Marko Röhr / MRP Matila Röhr Productions, ohjaus: Ville Suhonen & Kim Saarniluoto, käsikirjoitus: Ville Suhonen, kuvaus: Hannu Siitonen, Mikko Pöllänen & Teemu Liakka, äänisuunnittelu: Juha Hakanen, leikkaus: Kim Saariluoto, musiikki: Panu Aaltio, kotimainen levittäjä: Oy Nordisk Film Ab.

Pöntinen, Benjam (2001). Liito-orava. Flygekorren. Nurmo: Benjam Pöntinen. 

Rosenqvist, Juha (2012). Vanhan metsän atmosfääri. Ville Suhonen ja metsän tarina -haastattelut.

Tirronen, Lumi (2012). Metsän poika tahdon olla. Metsän tarina -arvostelu.

 © P. Peltoniemi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti