lauantai 27. heinäkuuta 2013

Huolenpitoa

Alkukesään kuului monta linturetkeä. Linnuilla sanotaan olevan jopa kahdeksan vuodenaikaa, mutta minusta kevät ja kesän alku on parasta lintujen tarkkailuaikaa. Silloin vähän tottumattomampikin luonnon tarkkailija pääsee hyvin harrastuksen alkuun.

BirdLife Suomen Lasten lintuviikon ja tämän vuoden uuden tapahtuman, pönttöbongauksen, jälkeen jatkoimme pönttölintujen tarkkailua juhannuksenakin. Oli hyvää aikaa ja suosiollinen sää.

Pönttöbongauksen yleisin lintu oli kirjosieppo. Niitä tuntuikin olevan lähes jokaisessa pöntössä kovassa työn ja ruokinnan touhussa. Kaikki mahdolliset tarjolla olleet linnunpöntöt olivat kelvanneet: yksi varaston seinustalle nostettu, kaadetusta puusta talteen otettu ja toinen jonka lentoaukkoa orava oli käynyt suurentamassa hampaillaan.

Jopa toukokuun puolivälissä oksanhankaan ripustettu pönttö oli täyttynyt. Kaksi viikkoa sitten kirjosieppopariskunta kantoi siellä tauotta ruokaa ja vajaa viikko sen jälkeen nämäkin poikaset sirkuttivat jo läheisen puun alaoksilla.

Kirjosieppo. Kuva: P. Peltoniemi.

Lintujen elämän seuraaminen ja lähes tauoton poikasista huolehtiminen on saanut ajattelemaan huolenpitoa laajemmin. Sitä on tarjolla ihmisille terveyden hoitamisessakin laidasta laitaan, eikä oikean huolenpidon erottaminen aina ole helppoa.

Välillä on hyvä kysyä: Edistääkö tarjottu ratkaisu oikeasti terveyttä? Vai sulkeeko se ovia ja kaventaako elintilaa? Tarjoaako se mahdollisuuksia elää, tuoko se energiaa?

Palaan näihin terveyden hoitamisen teemoihin syksyn mittaan. Sitä ennen ilmestyy muun muassa kaksi kirjaa, toinen elokuulla ja toinen syksyllä. Näihin aiheisiin ja kirjoihin liittyen on tulossa myös lehtijuttu Minä Olen -lehdessä, joten kannattaa pysyä kuulolla!


Viitteet

Lindroos-Annala, Pirjo (2013). Tuulelan tupa. Kurikka: Valmiixi.


Pulkkinen, Janne (2013). Mielen seikkailu maassa. Kurikka: Valmiixi.

© P. Peltoniemi.

Julkaistu 27.07., päivitetty 15.09.2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti