sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Bodarit ultralla: verianalyysia ja merisuolavettä

Uusimmasta Bodaus-lehdestä löytyy verimikroskopisti Mikko Vapan haastattelu. Juttu käsittelee verianalyysin antamia tietoja urheilijan terveydentilasta - hänen elimistönsä toiminnasta ja kunnosta. Lisäksi jutussa kerrotaan Mikon ja hänen veljensä tavasta urheilla. Jutun on kirjoittanut Merja Kiviluoma.

Verimikroskopistina Mikko on kuvannut Mikkoskopiassa yli 2000 suomalaisen verta. Viiden viime vuoden aikana hän on tutkinut yhdessä Markon kanssa myös 38 huippu-urheilijan verta. Verianalyysin mukaan urheilijoiden suurimmat ongelmat ovat lymfan kuormitustila, mineraalienpuutos, happokiteymät veressä sekä stressi ja krampit.

Mikkoskopia.

Lymfajärjestelmää kuormittaa liian kovatehoinen liikunta tai fyysinen rasitus. Lymfaa puolestaan huoltaa aerobinen kevyt liikunta, kuten kävely ja venyttely tai trampoliinihyppely - sekä riittävä lepo. Happokiteymiä ja stressiä voi aiheuttaa anaerobinen harjoittelu ja kramppeja esimerkiksi runsas happamien palautusjuomien käyttö. Niin mineraalienpuutostilan kramppeineen kuin happokiteymätkin saa poistumaan vähitellen merisuola- ja savivettä juomalla. Pitkällä aikavälillä syntyneiden puutosten korjaamiseen menee kuitenkin aikaa usein puolesta vuodesta vuoteen.

Veljekset harrastavat ultramaratonjuoksua, pitkän matkan suunnistusta ja erilaisia seikkailulajeja. Tärkeimpänä seikkana ruokavaliossaan Mikko mainitsee nesteiden laadun. Hän pitää parhaimpina valintoina viherjuomia, merisuolattua vettä sekä savivettä.

Olemme koonneet verianalyysiin liittyvät seikat tiiviiksi paketiksi kirjaan Puhdas veri - terveyden perusta (2013). Kannattaa tutustua!


Viitteet

Bourgeois, Pierre (1995). Savihoidot - luonnollinen vaihtoehto. Espoo: Biokustannus.

Kiviluoma, Merja (2012). Kova treeni ylikuormittaa lymfaa. - Enemmän suolaa ja mineraaleja urheilijalle? Bodaus 1/2012, 56-59.

Vapa, M., Peltoniemi, P. & Vapa, M (2013). Puhdas veri - terveyden perusta. 3. painos. Kurikka: Valmiixi.

Julkaistu 05.02.2012, päivitetty 24.06.2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti