perjantai 27. lokakuuta 2023

Anne Pöyhönen: Sään merkit eläinten käyttäytymisessä

Millaista säätä seuraa, kun kissa raapii puuta, koira syö ruohoa, lumi tarttuu hevosen kavioihin, kanat sukivat höyheniään tai kukko kiekuu illalla? Mitä vanhan kansan mukaan ennustaa se, kun sammakko tulee kuivalle maalle, etanan sarvet tummuvat, leppäkerttu lähtee lentoon, hämähäkki kiristää verkkoaan tai jänis vetää jaloillaan viivoja lumeen? Entä milloin hyttyset ovat äkäisiä, kärpäset lentävät sisälle taloon ja sittisontiainen pörrää? Mitä kertoo ahvenen selkäevän väri tai hauen maksa?

Sään muutos näkyy niin karjan ja kotieläinten käyttäytymisessä kuin eri metsäneläinten käytöksessäkin. Jopa kaloista voi ennustaa säätä!

Miten tiede selittää näitä ilmiöitä? Miten ilmakehän sähkökenttä muuttuu ja rasittaa ihmistäkin ja miten voi parantaa oloaan säänmuutoksen edellä olemalla paljain jaloin? Mikä nostaa sateen tuoksun ilmaan? Mitä eroa on pehmeällä ja kovalla ilmalla, pehmeällä ja kovalla vedellä tai sateella?

Anne Pöyhösen uutuuskirja Sään merkit eläinten käyttäytymisessä sisältää valtava määrän tietoa. Sen neuvot on koottu Kansanperinnearkistosta ja vanhoista haastatteluista aiempien sukupolvien suomalaisilta. He tunsivat luonnonmerkit ja tiesivät sään muutokset. Kirja sisältää myös uusimpia tutkimuksia vanhan kansan havaintojen tueksi.

Kirja muistuttaa vanhempien kertomista sään merkeistä. Tämän mahtavan tietopääoman soisi siirtyvän konkareilta nuoremmille, etenkin yhteisten lomien aikana. Lasten kanssa voi seurata, mitä eri eläimet tekevät ja arvuutella, tuleeko sade vai paistaako huomenna aurinko. Kirjan luettuasi et voi enää olla näkemättä, mitä eläimet kertovat ilmojen muuttumisesta!

Klikkaa kuvat suuremmiksi.

Anne Pöyhönen on tutkinut kuuperimätietoa jo 20 vuotta ja kirjoittanut kirjat Yläkuu ja alakuu - ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä sekä Sään merkit ympäristössä (1. osa). Tämä kirja on vanhan kansan sään merkeistä kertovan sarjan 2. osa.

Pöyhönen, Anne (2023). Sään merkit eläinten käyttäytymisessä (2. osa). Vantaa: Yläkuu-kustannus. 256 s. ISBN 978-952-99624-8-8 (sid., pehmeäkantinen, koko 148x210 mm). Pm-luokka 4.


Tilaukset:

  • 26,00 e/kpl (sis. alv 10 %) + postituskulut
  • pakettihinta: 49 e/kpl / molemmat Sään merkit -kirjat yhdessä + postituskulut
  • tilaa
  • toimitus etukäteislaskulla tai postiennakolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti