keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Kyröönjoki - Meirän joki

Kyrönjoki – Etelä-Pohjanmaan ylpeys ja valtasuoni – on kehittynyt vähitellen maan kohotessa jääkauden jälkeen veden alta. Asutus on seurannut jokea kivikaudella Kauhajoelta Kurikan kautta Ilmajoelle, pronssikaudella Kyrönmaahan ja rautakaudella joen alajuoksulle asti.

Kyröönjoki – Meirän joki -kirja kertoo joen synnystä ja sen vuosituhantisista vaiheista, jokivarren esihistoriasta ja asuttamisesta sekä joen merkityksestä sen varrella asuville ennen ja nyt. Joki on ollut kulkuväylä, se on antanut kalaa ja energiaa sekä tarjonnut virkistystä.

Kirjan tekijöinä on pääosin eteläpohjalaislähtöinen työryhmä, johon kuuluvat FM Jari Järvinen, FL Ismo Nuuja, dosentti Heikki Rantatupa, dosentti Osmo Rinta-Tassi ja professori Janne Vilkuna. Työryhmä käytti teoksen tekemiseen aikaa kuusi vuotta. Tuloksena on karttoja, valokuvia, piirroksia ja runsaan tarina-aineiston sisältävä tietopaketti Kyrönjoen historiasta ja luonnosta, ihmisistä ja elinkeinoista. Samuli Paulaharjun Säätiön kustantama teos sopii hyvin myös lahjaksi.


Järvinen, Jari, Nuuja Ismo, Rantatupa, Heikki, Rinta-Tassi, Osmo & Vilkuna, Janne (toim. Osmo Rinta-Tassi) (2013). Kyröönjoki – Meirän joki. Kurikka: Samuli Paulaharjun Säätiö. 384 s. ISBN 978-952-93-2728-7 (sid., kovakantinen, koko 250x310 mm, 4-väri, sis. 222 karttaa, 195 valokuvaa ja 27 piirrosta). Paino 2,1 kg. Teos on poistunut valikoimistamme.

Julkaistu 26.11.2014, päivitetty 08.11.2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti