tiistai 20. toukokuuta 2014

Saarinen (toim.): Totuus tuulivoimaloista

Suomeen ollaan kiireen vilkkaa rakentamassa valtion tukemaa tuulivoimaa. Kiire tuntuu olevan ennen kaikkea rakennuttajilla ja sijoittajilla, jotka saavat merkittävää rahallista tukea syöttötariffin muodossa. Tuulivoimaloiden lähiasukkaat ovat huolissaan etenkin melu- ja maisemahaitoista. Puolueetonta tietoa voimaloiden vaikutuksista ja terveyshaitoista on vaikea saada.

Hyvänä esimerkkinä tuulivoimaloiden aiheuttamista ongelmista voidaan pitää Inkoon tuulivoimalaprojektia, joka jouduttiin viimein viime kesänä lopettamaan pitkään jatkuneiden meluhaittojen ja paikallisten asukkaiden vastustuksen vuoksi. Uusia vastaavia tapauksia on jo nyt tullut esille ja niitä tullaan näkemään lähivuosina jatkuvasti lisää, jollei lähiasukkaiden oikeuksia huomioida paremmin tulevissa projekteissa.

Totuus tuulivoimaloista on katsaus suurten tuulivoimaloiden vaikutuksesta ihmisen terveyteen, ympäristöön, eläimiin, maisemaan ja luonnonrauhaan. Kirja on koottu ja toimitettu alan asiantuntijalausunnoista, tutkimuksista, muista kirjallisista lähteistä sekä asukkaiden kirjoituksista ja haastatteluista. Kirjan asiantuntijoina ovat toimineet johtava ääniasiantuntija Vesa Viljanen ja Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n puheenjohtaja Kalevi Nikula sekä terveydellisten haittojen asiantuntijana kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola. Kirjan on toimittanut Saana Saarinen.

Suomalaisten on aika herätä tietämään, että kyseessä eivät ole vain harmittomat myllyt, vaan suuret teollisuuslaitokset, joiden haitat on otettava huomioon ennen rakentamista.

Uutuuskirja on katsaus suurten tuulivoimaloiden vaikutuksista ihmisen terveyteen, ympäristöön, eläimiin, maisemiin ja luonnonrauhaan.
Vaikka suomalaiset pääosin kannattavat tuulivoimaa, laaja joukko asukkaita joutuu kärsimään tuulivoimaloiden aiheuttamista haitoista. Tuulivoimaloiden lähiasukkaiden on ollut vaikea saada puolueetonta tietoa voimaloiden vaikutuksista ja niihin liittyvistä ongelmista, joten Totuus tuulivoimaloista -kirja tulee monelle todelliseen tarpeeseen.
Suomeen ollaan kiireen vilkkaa rakentamassa valtion tukemaa tuulivoimaa. Kiire tuntuu olevan ennen kaikkea rakennuttajilla ja sijoittajilla, jotka saavat merkittävää rahallista tukea syöttötariffin muodossa. Uusia voimaloita on tulossa, ja asukkaat ovat huolissaan etenkin melu- ja maisemahaitoista.
Voimaloiden aiheuttama melu vahingoittaa terveyttä ja pakottaa asukkaita muuttamaan muualle.
Hyvänä esimerkkinä viimeaikaisista tuulivoimaloiden aiheuttamista ongelmista voidaan pitää Inkoon tuulivoimala projektia, joka jouduttiin viimein viime kesänä lopettamaan pitkään jatkuneiden meluhaittojen ja paikallisten asukkaiden vastustuksen vuoksi. Uusia vastaavia tapauksia on jo nyt tullut esille ja niitä tullaan näkemään lähivuosina jatkuvasti lisää, jollei lähiasukkaiden tarpeita huomioida paremmin tulevissa tuulivoimala projekteissa.
Tuulivoiman kohdalla kyseessä eivät ole vain harmittomat myllyt vaan suuret teollisuuslaitokset, joiden haitat on otettava huomioon ennen rakentamista.
Totuus tuulivoimaloista on koottu ja toimitettu alan asiantuntijalausunnoista, tutkimuksista, muista kirjallisista lähteistä sekä asukkaiden kirjoituksista ja haastatteluista. Kirjan asiantuntijoina ovat toimineet: Tuulivoima kansalaisyhdistys Ry:n puheenjohtaja Kalevi Nikula, johtava ääniasiantuntija Vesa Viljanen, sekä terveydellisten haittojen asiantuntijana kirurgian erikoislääkäri Kaarlo Jaakkola. Kirjan on toimittanut Saana Saarinen.

Saarinen, Saana (toim.), Vesa Viljanen, Kaarlo Jaakkola & Kalevi Nikula (2013). Totuus tuulivoimaloista. Mividata. 325 s. ISBN 978-952-99207-5-4 (sid., pehmeäkantinen). Paino 585 g, pm-luokka 6.

Tilaukset:
  • 29 e/kpl TARJOUS 19 e/kpl (sis. alv 10 %) + postituskulut
  • RAJOITETTU ERÄ
  • tilaa
  • toimitus etukäteislaskulla tai postiennakolla 
Päivitetty 02.03.2021.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti